Boek InfoVoorbladInhoudAarschotAssentAttenhovenAttenrodeAverbodeBaalBabelomBegijnendijkBeisemBekkevoortBertemBetekomBierbeekBinkomBlandenBoortmeerbeekBosBoutersemBrakumBreisemBudingenBunsbeekButselDeurneDiestDormaalDrieslinterDuisburgEgenhovenEliksemErps-KwerpsEverbergEzemaalGaetGanspoelGeetbetsGelrodeGempeGlabbeek-ZuurbemdeGobbelsrodeGoetsenhovenGrazenGussenhovenHaachtHaasrodeHakendoverHalle-BooienhovenHeideHeidekantHelen-BosHerentHeverHeverleeHoegaardenHoeledenHogenHoksemHolsbeekHonsemHouwaartHuldenbergIJzerKaggevinneKapellenKeerbergenKerkomKersbeek-MiskomKessel-LoKiezegemKorbeek-DijleKorbeek-LoKortenakenKortenbergKortrijk-DutselKumtichKwerpsLaarLandenLangdorpLeefdaalLeuvenLindenLoonbeekLovenjoelLubbeekMeensel-KiezegemMeerbeekMeldertMelkwezerMesselbroekMiskomMolenbeek-WersbeekMolenstedeMosvinneNeerhespenNeerijseNeerlandenNeerlinterNeervelpNeerwindenNieuwrodeNopstalTieltOorbeekOplinterOpvelpOrsmaal-GussenhovenOssenwegOttenburgOud-HeverleeOutgaardenOverhespenOverwindenPapebroekPellenbergPuttebosRansbergRillaarRoosbeekRommersomRotselaarRummenRumsdorpSchaffenScherpenheuvelSint-Agatha-RodeSint-Joris-WeertSint-Joris-WingeSint-Margriete-HoutemSint-MartensSint-MartensSint-Pieters-RodeTervurenTesteltTieltTienenTildonkTremeloVaalbeekVeltemVertrijkVissenakenVossemWaanrodeWaasmontWakkerzeelWalsbetsWalshoutemWangeWebbekomWerchterWersbeekWespelaarWeverWezemaalWezerenWijgmaalWillebringenWilseleWinkseleWommersomZavelZichemZilverbergZoutleeuwLegendeAchterblad
Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen Architectuur deel 1
R.M. Lemaire

BLANDEN (4 E)

Parochiekerk St.-Jan-Evangelist
Neoclassicistisch getint gebouw van ca. 1800, opgetrokken uit baksteen en Gobertange; westertoren en eenbeukige ruimte, met stucwerkoverwelving, uitlopend op een absis.
Mobilair
Beelden (volkskunst, XVII en XVIII);
Louis XVI-meubilair (einde XVIII d.).
Pastorij. Bakstenen dubbel huis met twee verd. en schilddak met dakkapel uit einde XVIII; zandsteen gebruikt voor de plint, de hoekkettingen, de rechth. deur- en vensteromlijstingen met sluitstenen; voordeur bekroond met een entablement; de dubbele paneeldeur, de waaier en de bijbouw, zijn XIX en XX. Z.g. « Rooikapelhoeve » (pachthoeve van de Parkabdij sinds XV). Omvangrijke, gesloten hoeve met oorspronkelijk, losse bestanddelen rondom het rechth. erf. Boerenhuis met één verd. afgedekt met een zadeldak uit XVII; traditionele bak- en zandsteenstijl, rechte muizetandfries als kroonlijst; verbouwde voorgevel, alleen nog voorzien van een fraai rondboogdeurtje, waarboven het jaartal 16.. (onleesbaar geworden); bewaarde kruisramen in de achtergevel. Aanhordgheden uit XVII en XVIII; schuur uit XIX (fig. 18). Op de hoek van de binnenplaats, kapel, verbouwd tot bakhuis (schouw) en later tot stapelplaats. Classicistische bak- en zandsteenbouw uit einde XVII (1680?, uitgewist jaartal op de cartouche van de gevel). Eénbeukige ruimte met driezijdig koor; deur en vensters met omlijsting en uitspringende sluitsteen; fraaie door hori zontale en verticale banden van zandsteen gelede voorgevel.
Binnenin, berookt plafond en stucversiering met Louis XVI-inslag.
BRAINESTRAAT
Z.g. « Ekstermolen ». Bakstenen windmolen van het bovenkruiertype met ronde romp, ontdaan van oorspronkelijk dak en wieken (heden heem voor jeugdtoerisme)

47
18. BLANDEN. « Rooikapelhoeve - . Boerenhuis gedateerd 16
18. BLANDEN. « Rooikapelhoeve - . Boerenhuis gedateerd 16
GROENSTRAAT
Nr. 2. Eénlaagshuisje met zadeldak uit XVIII B. Baksteenbouw; zandstenen omlijstingen voorzien van naar alle zijden uitstekende sluitsteen rondom de steekboogdeur en -vensters.
NAAMSESTEENWEG
Nr. 3. Eénverdiepingshuis uit einde XVIII. Baksteenbouw; steekboogramen en rechth. deur in zandstenen omlijsting met vlakke sluitsteen. Zijpuntgevel van het schuurtje met muurvlechtingen en oculus.
Nr. 8. Blijkbaar volledig wederopgebouwd dubbel huis. Voorgevel op de benedenverd. voorzien van steekboogvensters met druiplijst en een steekboogdeur ingeschreven in een rechttl. zandstenen omlijsting verrijkt met pilasterstijlen, en geprofileerde neuten en imposten : opnieuw gebruikt materiaal uit XVIII B.
Nr. 9. Eénverdiepingshuis uit XVIII B; steekboogvensters en -deur met vlakke sluitsteen, Lg. voorzien van een stenen tussendorpel.
Nr. 14. Voormalige afspanning (?) gedateerd 1776. Bakstenen dubbel huis met twee verd.; steekboogvensters en -deur met zandstenen omlijsting; de deur is voorzien van een zandstenen tussendorpel en een vrij smalle sluitsteen.
Nr. 52. Boerenburgerhuis van een middelgrote hoeve (heden in vervallen toestand). Bakstenen éénverdiepingshuis uit XVIII B: zandstenen omlijstingen voorzien van uitspringende sluitstenen rondom de rechth. deur- en vensteropeningen. Latere verbouwingen : dichtmetselen van de oorspronkelijke deur en uitbreken van een nieuwe.
Nr. 56. Voormalige afspanning, op de voorgevel gedateerd 1755 (muurankers).
48
Twee verd. hoog dubbel huis met overhoekse muizetandfries als kroonlijst; voorheen kruisramen met gestrekte ontlastingsbogen en traditionele profilering (zie vooral achtergevel). Merkwaardig korfboogdeurtje met geprofileerde imposten en gemoulureerde sluitsteen; de uitstekende druiplijst loopt recht in het verlengde van de sleutel. Gewijzigde vensterindeling op de bovenverd.; bijbouwen : XIX en XX.